Pasta med Salsiccia

Pasta med Salsiccia

En överraskande god pastasås, faktiskt. Jag är inte direkt överförtjust i korv, om eller när jag lagar det, oftast för att barnen och främst mannen vill ha, så måste rätten ifråga smaka mycket. Korven jag använder, oavsett sort, måste ha hög kötthalt och innehålla ekologiska råvaror.

Den här pastasåsen, med finfördelad salsiccia som bas, har jag själv komponerat genom att titta på olika recept innehållandes korv i färsformat.

Korven ska pressas ur sitt skinn. Det görs på lite olika sätt, beroende på vilken assistent som assisterar mig med pressandet. Dessutom påverkas det givetvis av vilken sort och märke korven i fråga har. Till den här rätten behövs 4 råa salsicciakorvar, enligt mig.

Den korv som jag använde igår ramlade ur sitt skinn, och var inte alls särskilt smulig, därför fick jag med hjälp av assistenten, mosa korven till färs. Färsen stekte jag sedan i en het stekpanna med olivolja (ni som gillar vitlök kan börja med att fräsa en klyfta, riven i stekpannan, innan ni klämmer eller mosar i korven).

När korven var fräst och jag hade kollat så att den var rätt i rätt färg och konsistens, hällde jag över följande ingredienser: 2 deciliter laktosfri vispgrädde, 1 burk ekologiska krossade tomater, 2 matskedar ekologisk tomatpuré och en deciliter vitt matlagningsvin. Jag kryddade på med ½ tesked salt och färska örter i form av ½ kruka timjan och ½ kruka oregano. För er som vill ha en mer köttfärsliknade sås, hacka en stjälk selleri och en liten morot som får fräsa med. Hoppa över matlagningsvinet om ni vill

Medan såsen puttrade, fixade jag en sallad. Jag vill inte att tomaten tar över grönsalladen när jag serverar rätter där basen redan till stor del består av tomat, så jag gjorde en annan variant. Jag hackade ekologisk isbergssallad, likadan krispsallad och skivade ett halvt knippe rädisor. I momentet med salladen var jag delaktig genom att min assistent visade mig var grönsak för sig, och jag lyckades förklara med ord vilken storlek, typ av bitar eller liknade, som jag ville ha grönsakerna i. När skärandet och hackandet var färdigt bestämde jag mig i all hast för att jag ville ha en stump med gurka, skuren i små fyrkanter, i min sallad (stump innebar vid tillfället cirka tio centimeter).

För att ge salladen lite extra smak, svängde jag ihop en egenkomponerad vinägrett

Att röra ihop en dressing med assistans kan vara knepigt. Efter några års träning så vill jag sända er som läser ett budskap; SMAKA AV. Jag använder mig oftast av exakta mått, såsom deciliter, matsked, tesked och kryddmått, för att det ska bli smidigare. Jag har ju fler än en som assisterar, och alla som arbetar hos mig har olika ?känn?. Men även exakta mått kan se olika ut för olika personer, och det är därför jag alltid smakar av. Både en, två och ibland fem gånger. Assistans tar jag, som jag tidigare skrivit, med att smaka av, mest sältan och syran.

Spagetti tycker mina barn är gott, så det hade vi till denna rätt. Den kokade jag bara enligt anvisningarna på förpackningen. På grund av mina varierande problem med avsmakning, har jag ett speciellt knep när jag kokar spagetti. När koktiden nästan har passerat, ber jag min assistent att kasta ett strå på kaklet ovanför min spishäll. Fastnar strået, är pastan färdig.

Hoppas att det smakar er som vågar testa denna rätt!

Hälsar, Hanna

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar