Köttgryta på fläskfilé eller kotlett

Köttgryta på fläskfilé eller kotlett

Det är inte ofta som jag lagar mat utan recept. Men med köttgrytor brukar jag ibland göra undantag (trots att jag har skrivit i ett äldre inlägg att det alltid är måttangivelser som gäller)

I denna gryta har jag fläsk som bas. Oftast kotlett som jag med stöd av assistans skär i små kuber, men ibland även fläskfilé. Jag föredrar det förstnämnda. Så här:

5-600 gram kotlett med eller utan ben. ”Tärna”. Lägg i stekgryta tillsammans med cirka två matskedar smör och lite rapsolja. Krydda med, som jag gör, Knorrs grillkrydda, eller om ni vill salt och lite svartpeppar. Kryddningen är ju alltid knepig när en har assistans, så jag brukar kolla väldigt noga medan assistenten strör på. Främst när det gäller peppar. Alla har ju olika tycke och smak. En del assistenter använder mer peppar än jag, och anser därför att de tar väldigt lite, när jag tycker att det nästan blir för mycket. Kommunikationen är halva kryddningen!

När köttet är helt genomstekt, lägg det åt sidan. Bryn 1-2 paket bacon och 1 rödlök. Baconet ska vara knaperstekt. För att variera grytan har jag även vissa gånger i 7 färska champinjoner, som jag har fräst tillsammans med bacon och lök (dock inte i grytan på bilderna). När allt är brynt och fräst, lägg samman i stekgrytan. Blanda i:

3 deciliter matgrädde eller Oatly imat och två deciliter creme fraiche, (alternativt bara grädde, och då fem deciliter), 1 matsked tomatpuré, 1/2 tesked Sambal Oelek, 1 tärning köttbuljong och soja efter smak. Med sojan är jag noga med att den MÅSTE vara ekologisk. Jag använder Renée Voltaires.  Här vill jag varna för att salta för mycket, då både bacon och grillkrydda ger sälta.

Oftast serverar jag grytan med ugnsstekt klyftpotatis som jag har gjort själv, men det kostar på att instruera assistenten om hur hon ska skära, och därför serverar jag ibland bara kokt potatis till, gärna då delikatesspotatis. Och sallad, givetvis. Bara en helt vanlig:

Krispsallad, gurka, tomat och morot.

Hälsar,

Hanna

 

Lämna ett svar