Kalkonröra

Min mor och jag dividerade en hel del om huruvida en kalkon på drygt fyra kilo skulle räcka till nio vuxna och fyra barn. Jag sa nej, hon sa ja. Vi lagade, som ni vet, två kalkoner. Jag den ena och hon den andra. Det blev mycket kött, kan jag meddela. Närmare bestämt så pass så att det räckte till 4 omgångar kalkonröra, vilket var supergott på rostat bröd. Min man och min äldsta dotter testade också på rotfruktsbröd med rödbetor, och det gillades starkt, det med.

Skär, hacka och blanda samman (receptet räcker till cirka fyra rostbröd):

120 gram kalkonkött, från hel kalkon

1/2 äpple, helst syrligt

1/2 deciliter Hellmans majonnäs

1/2-1 deciliter creme fraiche

1/2 liten vitlöksklyfta, riven

2 teskedar dijonsenap

1 tesked agavesirap, alternativt uppvärmd honung

2 kryddmått salt

1 kryddmått svartpeppar

Jag sa till assistenten vad jag ville skära, hacka och blanda. Det som kändes viktigt att vara tydlig med var att bitarna av kalkon inte fick vara för stora. Det samma gäller äpplet. Vitlöken måste vara finriven, annars fungerar det verkligen inte. Eftersom det var första gången jag lagade röran, så smakade jag också av fler gånger än vad jag brukar göra med något som jag är van att göra, och därför vet hur det smakar.kalkonröra

Lämna ett svar