Sonjas mans smörgåstårta till nyåret

Denna underbara smörgåstårta fick jag lära mig av kära Sonja när jag arbetade som sjuksköterska på  Visby lasarett. Sonja arbetade i köket, och hennes man var expert på att göra smörgåstårtor.  Jag har ändrat lite i urspungsreceptet, här är min variant:

Till 8-10 portioner

Blanda samman:

9 deciliter laktosfri gräddfil

Cirka 2 deciliter majonnäs, jag använder alltid Hellmans

4 matskedar fryst (eller mer, beroende på hur mycket smak ni vill ha) dill

5-6 små burkar tonfisk, jag använde Abbas i vatten.

1 hel purjolök, det vita

4-6 teskedar citronpeppar, smaka er fram

Blanda allt till en röra.

Lägg bakplåtspapper på en vanlig bricka och lägg ut bröd. Jag fördrar formbröd framför landgångsbröd, då det inte blir lika torrt. Sedan kantskär jag alltid brödet, helst när det är lätt fruset. Jag tog tre gånger tre bröd per lager, alltså nio bröd, och fyra lager totalt. Det blir drygt en stor förpackning formbröd, typ Originalrost.

Jag använde mig av röran även till det översta lagret, men blandade creme fraiche och majonäs, en deciliter av varje, till kanterna.

Garneringen bestod av:

Färsk dill, en kruka, ekologisk

Cocktailtomater

Gurka

Bredvid hade jag:

Kokta ägg i klyftor

Ekologiska stora räkor

2 klyftade ekologiska citroner

Ett tips! Varumärket på Citronpeppar är viktig. Jag använder Krusmyntagårdens, den är lite extra av allt, med ett litet sting av Chili.

Assistansen vid tillverkning av smörgåstårta är densamma som vid tårtbak. Mina ögon är viktiga. Tårtan får inte bli torr. Jag har skrivit lite mer utförligt om det i ett inlägg som handlar om min födelsedagstårta.

Lämna ett svar