Vardagspanerad torskrygg med dillsås

Nu kör vi en fiskrätt igen, eller hur? En enkel sådan, utan att för den delen vara ett halvfabrikat.

Hela familjen var inte hemma när jag lagade denna rätt, så det räckte med tre torskryggar, cirka 400 gram, miljömärkta givetvis.

Blanda tre nävar ekologiskt och glutenfritt ströbröd med 1/2 matsked salt och 2 kryddmått svartpeppar i en djup tallrik. Vispa upp två hela ägg i en annan.

Doppa fisken först i äggen, och rulla den sedan i ströbrödet. När var torkrygg är färdigpanerad lägger jag dem på en stor flat tallrik. Sedan smälter jag laktosfritt smör i en stekpanna. Denna gång använde jag mig av en gjutjärnspanna. Jag stekte torskryggarna ungefär tio minuter på var sida. Fisken ska vara helt vit inuti, då är den färdig. Att kolla när fisk är färdig är svårt när en har assistans. Alla har ju inte samma syn. Dessutom har jag svårt att sitta upprätt vid spisen. Men assistenten höll ner pannan åt mig, och delade lite på en fiskbit, så att jag kunde se.

Redan innan jag började panera fisken hade jag bett assistenten att skala ett kilo mjölig potatis och lägga i vatten, så potatisen var klar att börja koka strax innan stekningen av fisken. Såsen då?

Ja. Jag vispade ur stekpannan med ett par deciliter vatten efter stekningen av fisken. De två deciliterna ”urvisp” som blev spädde jag med ytterliggare två deciliter vatten. Sedan gjorde jag en bottenredning med laktosfritt smör och två matskedar vetemjöl. När redningen hade tjocknat till sig, hällde jag på vätskan. I såsen blandande jag: En kruka hackad dill, saften av 1/4 citron, en och en halv tesked socker och en tesked lantbuljong från Renée Voltaire.

Jag serverade den panerade fisken med pressad potatis och halverade körsbärstomater. Mina tomater saknas dock på bilden.

Prova!

Hälsar,

Hanna

fisk med dillsås

Lämna ett svar