Kyckling-pytt med äppelröra

Igår när jag grävde längst in i kylen och fann ett paket överblivna ekologiska kycklingfiléer ville jag testa något nytt. Det blev min variant av kycklingpytt med äppelröra som tillbehör.

Kycklingpytten:

  • Jag stekte 400 gram kyckling i ugnen, jag körde 25 minuter på 200 grader. Kycklingen var kryddad med curry och grillkrydda (som vanligt). Ni kan ju välja salt och svartpeppar istället.
  • När kycklingen var i ugnen, tärnade jag två medelstora morötter fint, hackade en medelstor gul lök och tärnade sex medelstora, fasta potatisar. Jag förkokade också morot och potatis i cirka fem minuter.
  • När kycklingen var klar tärnade jag den i små fina bitar.
  • Jag fräste lök och brynte morot- och potatisbitar. Sedan lade jag ner kycklingen som fick fräsa med, och även en halv deciliter soltorkade tomater. Jag använde sådana som ligger i balsamvinäger istället för olja. Det gjorde faktiskt mycket för smaken.
  • Jag stoppade ner alla ingredienser i en gryta och höll pytten varm på låg värme fram till servering.

Tips! För mer smak kan ni hälla ner ett par matskedar av balsamvinägern från de soltorkade tomaterna, för att pytten inte ska bli torr.

Äppelröran:

  • Jag sköljde, skalade, kärnade ur och delade ett äpple i små bitar. Jag blandade tärningarna med matyoghurt, en kan använda antingen turkisk yoghurt, gräddfil eller creme fraiche. Jag använde drygt en deciliter yoghurt.
  • Yoghurten med äppelbitarna smaksatte jag med en tesked matlagningssenap från Kung Markatta. Sedan sköljde och hackade jag cirka fem centimeter purjolök som jag brynte och sedan blandade i röran. Sist kryddade jag med en halv tesked salt.

Assistentens insats vid tilltagandet av denna rätt gäller att kunna hacka och skära i exakt lagom bitar. Dessutom var det viktigt att hon som assisterade idag smakade åt mig, efter att jag hade smakat. Att sätta smakerna är av extra vikt när en lagar en ny rätt.

Röran serverade jag till pyttipannan i stället för rödbetor som tillbehör.

Tips! Det går lika bra med rå purjolök till äppelröran, testa det om ni vill.

Hälsar,

Hanna

kycklingpytt

Lämna ett svar