Urgoda marinerade quornfiléer

Min äldsta son är överförtjust i marinerad quorn, han gillar det mer än kött faktiskt.

Jag steker quornfiléer, 10-12 stycken, i Valios laktosfria smör. Det är viktigt att skilja på smör och margarin i det här fallet. När filéerna är stekta får de svalna. Under tiden blandar jag med stöd av assistans samman marinaden.

Den innehåller:

  • 2 deciliter rapsolja
  • 1 deciliter mörk balsamvinäger
  • 1 tesked salt
  • 1 kryddmått svaertpeppar
  • 1/4 burk soltorkade tomater från Zeta (det blir ännu godare med tomater från Ridderheims)
  • 1 kruka färsk timjan (det blir lika gott med oregano, en kan också prova basilika)

Den avsvalnade quornen lades i en form och marinaden hälldes över. Sedan ställdes alltsammans i i kylen för att vila i sex, sju timmar, medan jag gjorde annat.

När jag kom hem skalade jag potatis. Jag bad assistenten att skala två påsar delikatesspotatis, i skalad vikt blev det cirka 1,2 kilo potatis. Den klyftades och duttades med rapsolja. Ugnen ställdes på 225 grader, och så in med potatisen, högt upp i ugnen på en plåt, i 20 till 30 minuter.

Under tiden som potatisen var under bakning blandade jag samman en kall sås:

  • 2 deciliter turkisk yoghurt
  • 3 matskedar sweetchili
  • 1/2 tesked salt

Assistenten fick agera ”smakråd” gällande såsen, då min äldsta dotter, som brukar smaka av just den, inte var hemma vid tillfället.

Jag serverade den marinerade quornen med klyftpotatisen och chilisåsen. Marinaden som var i filéformen var också jättegod till.

quorn

Lämna ett svar