Fiskgratäng med torsk, tomater och purjolök

  • 500 g torskfilé tinas i vatten och skärs sedan i små tärningar. Lägg fisken i en ugnsfast form och krydda med citronpeppar så att fisken är lagom täckt.
  • Halvera en ask cocktailtomater och hacka 10 centimeter av det vita på en purjolök.
  • Lägg grönsakerna på och runt om fisken i formen

Blanda samman i en bunke fyra deciliter laktosfri matgrädde, en och en halv matsked tomatpuré och två matskedar chilisås. Jag brukar använda Heinz. Vispa ihop. Blanda sedan ned fyra matskedar fryst dill eller cirka en kruka hackad färsk.

Häll gräddblandningen över fisken i formen och grädda i ugnen i cirka trettio minuter, på 200 grader. Ni som gillar ost kan toppa med en till två deciliter riven ost av valfri sort innan ni ställer formen i ugnen.

Medan gratängen står i ugnen koka cirka ett kilo fast potatis. Servera den pressad till fiskgratängen tillsammans med strimlad rödkål, morot eller vitkål, dressad med två matskedar rapsolja och en matsked balsamvinäger en halv tesked salt och ett kryddmått svartpeppar.

När assistenten skall assistera med att kontrollera om fisken är färdig är det viktigt att hon vet hur, i de här fallet, färdig torsk ser ut. Fisken ska vara helt vit när den är färdig. Viktigt att veta för detta recept är också att jag alltid använder miljömärkt torskrygg.

Lämna ett svar