Fläskfilé och ugnsbakad potatis som smakar lite grekiskt med Hanna-sås

Fläskfilé:

  • Ansa köttbiten, cirka 600 gram, och bryn den i Valios laktosfria smör. Krydda med salt och Five Peppers- krydda från Santa Maria.
  • Lägg köttet i en ugnsfast form och stek färdigt i ugnen i 175 grader, cirka 20  till 30 minuter.

Ugnsbakad potatis:

  • Skala och klyfta 12 medelstora och fasta potatisar. Jag använde gotländska, närproducerade, alltså. Det ska bli en full plåt med klyftor.
  • Lägg potatisen på plåten med bakplåtspapper under.
  • Jag ”duttade” potatisen med knappt en deciliter olivolja, sedan hällde jag på en deciliter vatten, pressade över saften av en fjärdedels citron samt klippte över en kruka färsk oregano.  Till sist saltade jag lite grann.
  • Jag ställde in potatisen tillsammans med fläskfilén, och när köttet hade varit inne i 10 minuter, höjde jag värmen till 200 grader och varmluft.
  • Medan köttet och potatisen stod i ugnen gjorde jag Hanna-såsen.

Hanna-såsen:

  • Blanda en matsked smör med en och en halv matsked mjöl. Om du vill undvika mjöl, använd creme fraiche. Men det kommer längre ned i receptet.
  • Koka upp 4-5 deciliter matgrädde med redningen, häll  i en deciliter hemgjord köttbuljong och en tesked soja från Renée Voltaire. Finns sky från köttet, häll ned den i såsen.
  • För att få mer smak på såsen hade jag i cirka två matskedar av vätskan från den ugnsbakade potatisen samt en halv tesked lantbuljong av Renée Voltaire. Sedan lät jag såsen puttra på låg värme, minst en kvart ska det vara. Om du inte vill ha redning med mjöl din sås, börja då med att koka upp grädden och sedan lägga ned en halv till en deciliter creme fraiche, det gör såsbasen tjockare.

Jag serverade min rätt med en min vanliga grönsallad. Grönsallad med min örtvinägrett.

Hälsar,

Hanna

Lämna ett svar