Värsta goda potatis- och kycklingsalladen

Till det här receptet krävs att en grytsteker en kyckling.  Det är inte ett dugg svårt, enligt mig.

Att grytsteka går till så här:

 • Tina en kyckling som väger mellan 1,3 och 1,5 kilo
 • Torka kycklingen torr, skär bort eventuellt fett
 • Krydda kycklingen med salt och peppar och bryn den i rejält med laktosfritt smör i en stekgryta
 • När kycklingen är brynt på bägge sidor och har fin färg, häll då på 2 deciliter hemgjord kycklingbuljong alternativt någon deciliter vitt matlagningsvin. Jag personligen tycker att det blir godare med enbart kycklingbuljong. Kycklingen skall inte vara helt täckt med vätska (maximalt hälften av fågeln får täckas).
 • Kycklingen skall ”stek-koka” i cirka en timme i stekgrytan, under lock på spisen.
 • När kycklingen är färdig, och ni har kontrollerat att den är helt genomstekt, så kan ni fortsätta med ”potatis-delen” av maträtten.

Potatissalladen:

 • Under tiden kycklingen tillagas, passa då på att skala och koka två påsar delikatess- potatis. Dessa motsvarar cirka 1,2 kilo potatis i skalad vikt.
 • Vispa samman 0,75 deciliter rapsolja, 1/2 till 1 deciliter vatten, 1/2 till 1 matsked matlagningssenap (Jag använder Kung Markattas dijonsenap), samt 2 matskedar mörk balsamvinäger, alternativt rödvinsvinäger. Avsluta med att hälla i en och en halv matsked kalvfond, ekologisk givetvis. Mängden vatten och senap får ni anpassa, dels efter konsistens och dels efter smak. En del gillar styrkan i senap, andra inte. Dessutom, kan ni, om ni vill, byta sort på senapen och prova till exempel gotländsk grovkornig istället för fransk. När det gäller vinägern handlar det också om tycke och smak, men också variation, så jag brukar därför alternera mellan de olika sorterna.
 • Klipp och hacka en kruka persilja samt en medelstor röd lök
 • Lägg den ljumna potatisen, skuren i bitar, i en vid bunke, blanda ner löken och rör försiktigt ner dressingen. Det viktiga är att varje potatisbit blir dränkt i dressing, för smakens skull. Strössla över persiljan.
 • När potatissalladen är färdig, alltså efter att ni har strött över persiljan, är det dags att vända ner kycklingen
 • Den grytstekta kycklingen ska trancheras. När detta är gjort, skär allt kycklingkött ni får ut i fina bitar.
 • Vänd ner kycklingköttet i potatissalladen

Den här rätten är perfekt som en lättare lunch, eller varför inte en picknick-måltid, då den är enkel att packa med sig i portionsformar i en kylväska eller liknande. Äter ni hemma, servera gärna med grönsaker. Tärnade kvisttomater, strimlade sockerärtor eller gurka och paprika i kuber.

Ingenting hindrar förstås att ni tar med er grönsakerna på picknicken om det skulle vara så.

Våga prova!

Hälsar,

Hanna

kyckling och potatissallad

Lämna ett svar