Överraskande broccolibiffar

Som jag har skrivit förut, så gillar jag att laga vegetarisk mat. Det blir dock inte lika ofta som jag skulle önska, då vissa av våra barn är kinkiga när det gäller frukt och grönt. Fast här kommer ett undantag.

Broccolibiffar med ost och avorioris (cirka 12 stycken):

  • Gör en liten sats risotto: Börja med att fräsa riset i olivolja. Häll på vätska allt eftersom den kokar in i riset. Jag använde cirka fem deciliter hemgjord grönsaksbuljong till 1,25 deciliter ris. Jag tillsatte ingen schalottenlök.
  • Mixa cirka 200 gram färsk broccoli fint och mosa osten från två förpackningar ICA:s kryddost i olja, 160 gram ost i avrunnen vikt. Ni som vill kan välja riktig ekologosk fetaost, ett block á 150 gram.
  • Blanda samman risotto-riset, broccolimixen och osten till en smet. Krydda med 1,5 tesked torkad oregano. För att kunna forma biffar, häll i en matsked potatismjöl.
  • Stek biffarna cirka fem minuter på varje sida, de ska ha fin yta.

Till biffarna serverade jag en typ av kall sås, en äppelyoghurt. Den bestod av:

  • 1,5 deciliter laktosfri turkisk yoghurt
  • 1/2 matsked Kung Markattas dijonsenap
  • 1/2 syrligt äpple, fint tärnat
  • 1/2 tesked salt och 1 kryddmått svartpeppar

broccolibiffarIngredienserna till såsen blandades samman i en skål och fick stå till sig cirka en halvtimme i kylen innan den serverades tillsammans med mina biffar.

Detta recept krävde mycket samarbete mellan mig och min assistent. Bara att få till riset krävde tre avsmakningar. För att hålla som bas i lakto-ovo-vegetariska biffar, måste riset vara perfekt krämigt. Och broccolin, den var en historia för sig. Bitarna får inte vara för stora. Efter extremt mycket hackande från assistentens sida, efter mina instruktioner, blev det att ta till mixerstaven. Potatismjölet var en chansning, då jag personligen inte tycker att potatis, som det ska vara i originalreceptet, passar med risottoris och ost. Men biffar blev det, och goda blev dem.

Smaklig måltid!

Hälsar,

Hanna

 

 

Lämna ett svar