Ett oväntat långkok

Detta långkok alltså. Helt fantastiskt! Gotländsk lövbiff som först steks färdig i paprikapulver och Krusmyntagårdens grillkrydda, och sedan kokar minst en timme, blir till en härlig lördagslunch eller middag, vilket ni nu vill.

  • 600 gram lövbiff steks i laktosfritt smör eller valfri olja och kryddas med 1,5 tesked ekologiskt paprikapulver och 1,5 tesked gotländsk grillkrydda. Innan köttet tagit färg, släng ner en stor, gul, grovhackad lök och bryn den glansig. Använd en stekpanna till detta moment.
  • Tag köttet och löken ur pannan, vispa ur den med cirka två deciliter vatten. Lägg ner kött och lök i en stekgryta och häll på den ursvispade skyn, 2 deciliter matgrädde, 1/2 matsked citronsaft och eventuellt mer av kryddorna. Jag använde en deciliter fryst hemgjord köttbuljong för ytterligare smak, men också för att jag vill ha mycket sås i mina grytor (det kändes lite snålt med vätska från början). Låt puttra under lock i minst en timme. Om ni dessutom lägger till två matskedar tomatpuré så blir grytan ännu mustigare.
  • Under tiden grytan puttrar på spisen: Skala och skiva 1,2 kilo potatis. Blanda potatisskivorna med cirka 3 matskedar rapsolja, 1 tesked salt och 1-2 kryddmått vitpeppar i en vid bunke.
  • När ni blandat samman potatis, olja och kryddor väl, packa skivorna i en ugnssäker form. Grädda i övre delen av ugnen (200 grader och varmluft) i 40-50 minuter.
  • Gör en rejäl grönsallad. Jag använde både krisp- och isbergssallad, tomater, gurka, rödlök, morot, 1/2 röd paprika och cirka 75 gram sockerärter som hade blivit över sedan jag lagat min falukorvsgratäng med Ajvar relish.

Kring assistansen har jag en sak som inte går att poängtera nog: Potatisen MÅSTE  skivas tunt. Går inte det av någon anledning, försök då att se till att skivorna åtminstone har ungefär samma tjocklek. Detta är nämligen det viktigaste när en lagar Pommes Anna, som denna potatisrätt kallas.

Vill ni inte lägga en och en halv timme på potatisen, välj istället skalade och halverade delikatesspotatisar, en påse, cirka 700 gram skalad vikt, som har penslats med lite olja av valfri sort och ställts i ugnen 20 till 25 minuter. Prova er fram. Smaklig måltid!

Hälsar,

Hanna

OBS! Salladen på bilden saknar paprikan och sockerärterna, de slängde jag i efter att bilderna hade tagits.

köttgrytapomklar.jpgpackad-potatis.jpg

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar