Gamla vanliga köttbullar

Igår gjorde jag köttbullar med potatis, brun sås, ekologisk lingonsylt och lättkokt broccoli. Alla barnen var glada, och jag jag tyckte inte att det var så illa heller.

Köttbullarna:

  • 500 gram blandfärs av märket med smak av Gotland blandas med en deciliter matgrädde, 4 matskedar glutenfritt ekologiskt stöbröd och 1 matsked potatismjöl. Grädden med stöbröd och potatismjöl ska svälla innan färsen blandas i.
  • När färsen är nedblandad; Knäck i ett ägg. Krydda med 1 tesked salt och två kryddmått vitpeppar. Om ni gillar lök: Fräs en medelstor gul, finhackad, och blanda ner i färsen.
  • Rulla färsen till köttbullar. Jag fick ut drygt 20 stycken.
  • Skala och koka 8-9 medelstora potatisar, skär de större i halvor, så att alla potatisar blir färdiga samtidigt.
  • Stek köttbullarna i omgångar i en stekpanna, vispa ur efter varje omgång. Spara skyn som blir efter varje ”urvispning”. Jag fick ut drygt 2 deciliter sky.
  • Gör en bottenredning. Jag använde 2 matskedar mjöl som jag rörde ut i Valios laktosfria smör. Sedan hällde jag på skyn lite långsamt, under omrörning på hög värme. Därefter fick sig den påbörjade såsen ett uppkok och späddes med cirka tre deciliter laktosfi matgrädde, 1/2 deciliter hemgjord köttfond, 1/2 tesked salt, lite vitpeppar, Någon droppe av Renée Voltaires ekologiska soja, för färgens skull.
  • Sist men inte minst kokade jag ett litet huvud broccoli, i potatisvattnet.

Köttbullarna serverades med potatis, sås, lingonsylt och broccoli.

Måste berömma min assistent lite extra här för rullandet av köttbullarna. Trots att grädden gjorde smeten lite lösare än vanligt fick hon till dem, under insyn av mina ögon. Jag blev nöjd! Så även familjens minsta kille, som prompt skulle äta med syrrans mössa på.

Smaklig spis!

Hälsar,

HannaJE köttbullarköttbullar på tallrik

Lämna ett svar