Lax med egengjord hollandaise

Jag gillar fisk och min man älskar det. Dock är det inte lika lätt att få alla fyra barn att äta. Men just denna rätt uppskattas stort av hela familjen.

Ni behöver, till fisken:

  • 5-6 laxfiléer, cirka 700 gram
  • Ekologisk citronpeppar och ekologisk dragon (torkad). Jag brukar använda Santa Marias eller Krusmyntagårdens kryddblandningar för citronpeppar och Urtekrams dragon. Jag kryddar rikligt, uppskattningsvis en matsked av varje krydda, minst.
  • Strö kryddorna över fiskfiléerna, stek dem sedan i laktosfritt smör så att de får fin färg. Lägg i en ugnsform och stek i ugnen, 175 grader i cirka 20 minuter

Ni behöver, till såsen:

  • Cirka 200 gram laktosfritt smör
  • 4 äggulor
  • 3 matskedar vispgrädde (originalreceptet innehåller motsvarande mängd vitt vin, men grädden minskar risken för att såsen skär sig).
  • 2-3 matskedar pressad citron, salt och vitpeppar efter smak
  • Hemligheten med min hollandaise: En specialfiskkrydda kallad ”Fiskkrydda Kust”, att smaka upp såsen med.

Smält smöret lite lagom, det ska inte koka och inte brännas. Ställ kastrullen åt sidan och lägg äggulorna i en annan. Häll samman vispgrädden med äggulorna. Låt ägg och grädde koka upp på svag värme tills såsen tjocknar. Dock inte för mycket, då blir det äggröra. Ta kastrullen av plattan direkt när såsbasen känns tjockare! Vispa ner det smälta smöret under omrörning, lite i taget. Akta så att såsen inte skär sig! Min sås gjorde det vid mitt första försök, men jag märkte snabbt att jag kunde rädda den med hjälp av citronsaften. Vispa till en fin, slät sås. Krydda på med salt, vitpeppar och mer citron efter smak. Glöm inte fiskkryddan! Om ni inte har tillgång till den; Den innehåller persilja, vitlök och chili, bland annat. Lovar en bild vid nästa fiskrätt jag lägger in här!

Såsen kan varmhållas en liten stund på låg värme efter tillagning. Det är dock lite knepigt, för om såsen blir för varm eller för kall så spricker den. En temperatur på 50 grader, har jag kommit fram till, fungerar.

Servera fisk och sås med valfri potatisrätt och broccoli. På min extremt fula bild ser ni Pommes Anna och otroligt nog en bit rå broccoli. Jag gillar det, så det blir så någon gång då och då. Receptet på Pommes Anna hittar ni här: Pommes Anna, bland annat

 

Lax med hollandaise

Detta inlägg har 2 kommentarer

Lämna ett svar