Fiskgratäng special

Jag lagar gärna fiskgratäng. När jag började laga mat för ungefär 20 år sedan, tyckte jag att det var svårt att variera gratängerna, det blev mest potatismos, vit fisk och dillsås som ställdes in i ugnen. Vansinnigt tråkigt, efter ett tag.

Jag har tidigare skrivit att mitt matlagningsintresse och mitt receptsamlande tog flera steg framåt när vi köpte huset som vi bor i, 2009. Det var då jag komponerade ihop denna lite speciella fiskgratäng, genom att använda mig av två olika recept, innehållandes många olika smaker. Ingen potatis är det till heller, om en prompt inte vill. Själv äter jag den med färsk strimlad, ekologisk grönkål som är toppad med olivolja färsk citronsaft, lite salt och peppar.

Så här gör jag:

  • Lägger 4 ryggfiléer av torsk, cirka 500 gram, i en form. Kryddar dem sedan med ekologisk citronpeppar
  • Gör en sås av 4 deciliter laktosfri matgrädde. Såsen innehåller förutom matgrädden 3 matskedar chilisås och två matskedar tomatpuré, 2 kryddmått salt och ett kryddmått svartpeppar
  • När jag har vispat samman såsen skivar jag en stjälk selleri tunt och hackar cirka 10 centimeter av en purjolök. Givetvis sköljer jag den innan jag hackar, ingen jord får vara kvar inuti löken
  • Till sist skivar jag också en stor tomat och plockar bladen ifrån 1/2 kruka basilika.
  • Selleri, purjolök och basilika strös över fisken, sedan lägger jag tomatskivor på och runt om i formen.
  • Såsen ska hällas på fisken. Alltsammans toppas med 1 1/2 deciliter ost av valfri sort och lite ströbröd, cirka en näve (kan uteslutas).

Gratängen ska stå i ugnen cirka 30 minuter på 200 grader.

Den som vill äter som sagt potatis till, resten äter grönkål och så rivna morötter såklart.

Istället för att skriva om hur assistansen kring denna maträtt utfördes, så tänker jag istället skriva om att jag tycker att det äts alldeles för lite fisk, överlag. Nu har jag inte lagt upp alla mina fiskrätter här än, men jag försöker laga mer och mer av det här hemma. Därför googlade jag runt lite idag, och hittade detta fantastiska recept: Fiskgratäng-Linnéas Skafferi. En väldigt vacker gratäng!

Nästa gång jag lagar min speciella fiskgratäng ska jag prova med att servera broccolimos till. Då skippar jag potatisen helt.

Våga ni också!

Hälsar

 

Lämna ett svar