Mina bidrag till påskbuffén

Idag hade vi en liten bjudning. Jag gillar att laga plockmat, att fylla ett bord med många små rätter, är bland det bästa jag vet när det gäller matlagning. Därför provade jag både ett gammalt och ett nytt recept, på två mindre rätter, för att bidra till påskbuffén.

På bilderna ser ni rödbetssallad (skulle egentligen inte göra det, men hade både rödbetor och tid över, så…) och ägghalvor med dill-och citronmajonnäs.

Så här gjorde jag rödbetssalladen:

  • Hackade 370 gram rödbetor smått. Jag använde färdigskivade ekologiska, för att det var sådana jag hade över.
  • Blandade samman 1,25 deciliter creme fraiche, 1,25 deciliter majonnäs (av den hemgjorda, fast utan dill, se recept längre ner) och 1/2 matsked dijonsenap av märket Kung Markatta. Jag kryddade såsen med 0,75 tesked salt och 1 kryddmått grovmalen svartpeppar.
  • Jag finhackade en LITEN röd lök och rörde ner lökhacket i såsen.
  • Sist vände jag ner de finhackade rödbetorna.

Rödbetssalladen fick stå till sig i kylen ungefär en timme innan servering.

Majonnäsen gjorde jag på följande enkla vis:

  • Vispade upp tre ÄGGULOR med 1,5 tesked dijonsenap, även denna gång av märket Kung Markatta.
  • Körde sedan kraftigt med mixerstav samtidigt som jag tillsatte 2,25 deciliter rapsolja och 6 matskedar olivolja. All olja jag använder är ekologisk (kanske onödigt att skriva vid det här laget?).
  • När majonnäsen hade lagom konsistens tillsatte jag cirka 1,5 deciliter mycket finhackad dill och 2 matskedar citronsaft. Majonnäsen fick en liten extra knuff av 1 tesked salt och ett kryddmått grovmalen svartpeppar.

Jag serverade min dill- och citronmajonnäs på hårdkokta ägghalvor. Resten, som blev över, fick den som ville smaka utav.

Jag har inte så mycket att reflektera kring angående assistansen idag heller, utan fortsätter med spåret som jag kom in på i gårdagens inlägg. De flesta recept som jag har lagt upp på bloggen hittills är hopkok från gamla mattidningar, arv från mormor samt min egen fantasi. Receptet på rödbetssalladen har jag dock hittat på Internet, det kommer från recepten.se och jag hittade det när jag ville prova att göra egen till julen för tre år sedan. Jag har dock inte tagit med äpple i min variant, som ingår i ursprungsreceptet. Sedan har jag ändrat lite, lite i måttangivelserna, allt efter mitt tycke och smak.

Ni får experimentera, så att det blir så som ni vill ha det.

Hälsar,

Hanna

Lämna ett svar