Potatisbullar för hela familjen

Nyligen gjorde jag potatisbullar. Barnen tycker mycket om det, men det blir ändå inte så ofta (det beror till lika delar på att jag försöker att inte äta så mycket potatis, som att det tar ganska lång tid).

Nu har jag dock komponerat ett recept som tar lagom lång tid. Sedan går det ju att förbereda potatisen. Den går lätt att skala, lägga i vatten och ställa i kylen redan dagen innan en vill tillaga bullarna, om det skulle vara så.

Mitt egenkomponerade recept, med samtidiga tips på variationer, för 5 medelstora portioner:

  • Sätt ugnen på 175 grader och varmluft
  • Skala och koka 1,2 kilo mjölig potatis (vikten gäller potatis utan skal). För att potatisen ska bli färdig fortare delas den i mindre bitar. Om ni vill ha bacon till: Strimla och stek 2 paket medan potatisen kokar. Jag gör rätten vegetarisk, så därför blir det istället  den perfekta salladen för mina broccolibiffar under den tiden
  • När potatisen är färdig: Pressa den genom en potatispress ner i en skål. Blanda ner: 0,6 deciliter mjöl, 2 hela ägg samt två äggulor. Krydda med 1/2 till 1 tesked salt och 1 till 2 kryddmått svartpeppar, och forma till en jämn smet. Smeten ska inte vara för stabbig, en lite lösare smet är det bästa
  • Forma 12-15 potatisbullar. Skölj gärna händerna i vatten emellanåt, då går det lättare att göra snygga bullar. Formen ska vara som pannbiff ungefär.
  • Potatisbullarna blir godast om de steks i både smör och olja. Jag använder cirka 1 matsked rapsolja och en matsked laktosfritt smör, sammanlagt, till alla biffar. Det blir tre omgångar i stekpannan, så lite drygt 0,25 matsked av vardera per stekning blir lagom. Stek potatisbullarna 2-4 minuter på var sida, tills de har fått fin stekyta runt om, lägg sedan över dem i en ugnssäker form.
  • Ställ in formen i ugnen och efterstek potatisbullarna i 10 minuter. Servera dem med morot- och äppelsalladen.

Vill ni ha lite variation på potatisbullarnas smak? Här kommer några små tips:

  • Bryn en stor, finhackad gul lök i lite laktosfritt smör och blanda ner löken i potatissmeten innan ni steker bullarna.
  • För ytterliggare smak: Klipp en kruka persilja, cirka en deciliter, fint. Blanda även ner den i smeten innan stekning.
  • Servera med en liten klick ekologisk lingonsylt eller rårörda lingon på varje portion.
  • Koka broccolibuketter, 150 till 200 gram färsk broccoli,  som tillbehör istället för att göra morot- och äppelsalladen.

 

potatisbullar

Hoppas det smakar!

Hälsar,

Hanna

Lämna ett svar