Kycklingfiléer i lergryta

Att jag gör hel kyckling i lergryta vet ni som har läst bloggen. Jag har faktiskt testat med kycklingfiléer också. Det blir så otroligt mycket godare än vanliga stekta eller ugnsstekta filéer. De kan lätt bli lite torra, tycker jag.

Här kommer ett LCHF-inspirerat recept:

  • 600 gram ekologiska kycklingfiléer tinas och läggs i en lergryta som har varit blötlagd i kallt vatten under cirka 20 minuter. Kom ihåg att blötlägga hela grytan, även locket ska vara täckt med vatten!
  • Krydda filéerna runt om med valfria kryddor. Exempel på vad jag brukar använda är: Curry och grillkrydda (helst inte Knorr, då den inte är så nyttig), eller salt, svartpeppar och paprikapulver. Som vanligt: Alla kryddor är ekologiska.
  • Efter att ni har kryddat, lägg ner följande i lergrytan: 1-2 vitlöksklyftor, citronsaft av cirka 1/2 citron, 1 stor rödlök, 1 liten gul lök (om ni vill), 2-3 medelstora morötter, en kruka finhackad persilja och om ni gillar sötma, 1 äpple.
  • När alla grönsaker är i grytan, tillsätt: 1/2 matsked av Renée Voltaires soja, ungefär 2 matskedar olivolja, 1-2 deciliter vitt matlagningsvin samt 1 1/2 deciliter laktosfri visp- eller matgrädde.

Ställ in lergrytan i kall ugn, det är mycket viktigt! I varm ugn kan grytan explodera. När den är inne, sätt ugnen på 200 grader och varmluft. Låt stå i minst en timme, beroende på kycklingfiléernas storlek. Men jag kan säga, att ju längre grytan står, desto mörare blir kycklingen. När ni har kontrollerat att köttet är genomstekt, lyft ur filéerna ur grytan och lägg dem i en form, under folie.

Nu kommer vi till det roligaste! Häll all vätska och alla grönsaker i en kastrull och mixa med en stavmixer. Koka upp såsen. Ni kommer märka att den har både perfekt färg och konsistens, men om det känns för tjockt, häll i ytterliggare en deciliter grädde. Jag brukar även smaka upp med en deciliter hemgjord kycklingbuljong (recept kommer). Koka upp såsen en extra gång.

Servera kyckling och sås med en rejäl sallad: Krispsallad, isbergssallad, gurka, cocktailtomater, morot, salladsärtor och röd paprika är exempel på grönsaker jag använder.

Ni som vill kan också tillaga delikatesspotatis, halverade med lite olja på toppen, ugnsstekta på 225-250 grader i 15-20 minuter. Jag brukar dock äta kyckling och sås med bara grönsaker. Bilden nedan är dock missvisande, den är en av barnens, och det ni ser är kyckling och sås, men även ugnspotatis och tomatsallad. Smaken är olika, ni vet…

Assistansen, ja. När det gäller det här receptet är råvarorna inga problem. Nej, allt handlar om lergrytan och hur den rengörs efter användning. En lergryta får bara diskas i hett vatten, inget diskmedel får användas. Och får en inte bort allt fett, eller ställer in grytan i sitt skåp för snabbt efter diskningen, ja, då möglar den. Jag brukar både kolla och känna innan jag låter assistenten ställa undan grytan. Dessutom låter jag den oftast stå på köksbänken, med ett par kökshanddukar under, över natten, för att vara helt säker.

Håll till godo!

Hälsar,

Hanna

 

kycklingfile-i-lergryta.jpg

Lämna ett svar