Citronsås med oregano och timjan

Igår gjorde jag en citronsås. Var inte alls nöjd med den till att börja med, men efter en hel del kryddande, smakande och ihopkokning, blev den så pass god så att jag vågar bjuda er på receptet:

Det här behövs till 5 portioner sås:

  • Cirka 2 matskedar laktosfritt smör, inte margarin, smält
  • 1,5-2 matskedar mjöl
  • 5-6 deciliter laktosfri matgrädde, jag använde Valios ekologiska
  • 1,5 matsked ekologisk kycklingfond på flaska
  • 1-2 teskedar av Renée Voltaire lantbuljong (istället för salt och grönsaksbuljong på tärning)
  • 3 teskedar torkad oregano, ekologisk, jag använde Santa Maria
  • 2-3 matskedar citronsaft, jag använde ekologisk saft på flaska denna gång
  • 1/4 kruka färsk timjan, finklippt och ekologisk
  • 1 tesked soja från Renée Voltaire, för sälta och färg

Så här gör ni:

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa i mjölet (mängden mjöl beror på hur tjock ni vill ha såsen och hur mycket ni vill göra). När allt är utrört: Höj värmen på spisplattan, det är viktigt att det är riktigt varmt, och häll ner fyra deciliter av matgrädden till att börja med.

Den höga värmen på plattan kommer att göra att sås-basen tjocknar snabbt, det är meningen, enligt mig, för då behövs det inte så mycket mjöl. Om ni tycker att det blir för tjockt, eller vill ha en större mängd sås, späd med en till två deciliter matgrädde till.

Börja smaksätta såsen med kycklingfonden, en tesked lantbuljong, torkad oregano och hälften av citronsaften. Smaka av. Om ni vill ha en lite fylligare smak, ta en tesked till av lantbuljongen. Klipp ner timjan och droppa i sojan. Den kan uteslutas, men jag gillade att den gav såsen en lite finare ton (Helt vit sås tilltalar inte mig).

Koka upp och smaka av såsen ytterliggare en gång. Vill ni ha mer syra, häll i resten av citronsaften. Låt såsen koka på svag värme i ungefär en halvtimme om ni hinner, det gör den ännu godare.

Ni vet att jag vill ha så lite tillsatser som möjligt i min mat. Därför vill jag förklara mig lite:

Vanligtvis använder jag nästan alltid hemgjord kyckling- kött- och grönsaksbuljong. När jag gjorde denna sås var min egengjorda buljong tyvärr slut, och därför fick det bli fond på flaska den här gången. Det fungerar i nödfall, men jag är noga med att läsa på innehållsförteckningen när jag väljer märke.

Gällande citronsaften på flaska, så gäller samma där, jag använder oftast färskpressad citron. Men ibland behöver det gå lite fortare. Den flask-citron jag använder har inga tillsatser och är ekologisk. Jag använder den när jag vet att jag till exempel bara vill ha en matsked eller så, det blir lättare att mäta upp då, med tanke på assistansen. Har ni tänkt på det, att även om det sitter i mina fingrar och i mitt huvud hur mycket till exempel en matsked är, så är det ingen självklarhet att assistenten känner det? Hur mycket jag än förklarar, så händer det att det ändå tar för mycket tid och energi.

Till sist; såsen är ganska lätt att göra mjölfri. Jag använder då creme fraiche (eller ännu hellre Oatly iMat Fraiche, inte lika syrlig till en redan sur sås). En till två deciliter till fyra deciliter grädde för att få den att tjockna. Fast då måste den också småkoka längre, säg 45 minuter.

Vilket långt inlägg bara för en sås, eller hur? God blev den åtminstone!

kalkonschnitzel

Lämna ett svar