Gazpacho

Gazpacho är en soppa med tomat som bas. Den serveras kall, och är därför perfekt att äta under varma dagar. Jag provade att göra min egen variant av soppan som kvällsmat för ett par dagar sedan, och den godkändes av alla utom äldste sonen, som inte är förtjust i soppa. Jag tänker att det blir lite ovant att äta kall soppa om en har svårt att tolerera ”vanlig”, varm. Det är lite speciellt, men jag är helt såld, för egen del!

Det här behöver ni, om ni vill testa min gazpacho (för 4 glas, cirka 2 deciliter per glas):

 • 1 liten eller medelstor, röd paprika (från en förpackning med ekologisk paprikamix, 2-pack), skuren i grova bitar
 • 5 medelstora, en förpackning, ekologiska tomater, skurna i bitar
 • 1 liten vitlöksklyfta, riven
 • 1 liten schalottenlök, grovt hackad
 • 1/2 gurka, skalad och skuren i grova bitar
 • 1/2-1 kruka färsk basilika, timjan eller hälften timjan och hälften persilja
 • 2 deciliter grönsaksbuljong, helst hemgjord
 • 1 tesked örtsalt
 • 1 kryddmått strösocker
 • Några droppar färskpressad citronsaft
 • Knappt 1/2 tesked Sambal Oelek
 • Eventuellt 1-2 matskedar ekologisk tomatpuré

Så här gör ni:

 • Mixa paprika, tomater, vitlök, lök och gurka tillsammans med de färska örtkryddorna och grönsaksbuljongen.
 • Krydda den nymixade soppan med örtsalt, strösocker, citronsaft och Sambal Oelek. Om ni upplever att tomatsmaken är svag, mixa ner tomatpurén, prova er fram så att det blir som era smaklökar vill ha det. Ställ soppan i kylen minst i 30 minuter.

Jag serverade min soppa tillsammans med bröd och en färskost (smör eller vegansmör till barnen). Brödet innehåller väldigt lite mjöl, det är gjort på kvarg, banan och olika sorters frön. Det är bakat av min bonusdotter, och receptet kommer ni att få i ett senare inlägg. Så länge får ni hålla tillgodo med att se det på bild.

Ha det fint i värmen!

Hälsar,

Hanna

gazpacho

Lämna ett svar