Gamla hus och nya fönsterglas- är det möjligt?

Jag bor i en relativt nybyggd villa, den är inte byggd igår, men heller inte vid sekelskiftet. Dessutom har vi renoverat en hel del, både inuti och utanpå huset, så med mina mått mätt äger jag ett hus av modell nyare.

Men det finns en annan sida av myntet också. Jag är på ett sätt uppvuxen i ett hus som byggdes under 1900-talets början, det var min mormors. Där vistades jag nästan varje helg medan hon var i livet.

Min mormors pappa hade byggt huset själv. Med sina bara händer kämpade han för att hans familj skulle få bo och leva i ett hus där de kunde vara trygga, något som han kände var viktigt både för dem och för honom. Att få tak över huvudet. Min mormor bodde i huset, eller snarare på gården, den var stor, och hon drev under en del av sitt liv ett landsbruk. Hon höll fast vid det gamla och var stolt över det. Envist motsade hon sig renovering när det då och då fördes på tal.

Trots att jag stortrivs i vårt hus av nyare modell kan jag sakna det gamla. Dofterna, sensibiliteten, inredningen och framförallt de många, stora vackra fönstren. Ja, hela miljön egentligen. Det är något speciellt med gamla hus helt enkelt, och även om de kan behöva renovering och upprustning, så ska de få behålla en del av sitt ursprungliga liv, det som vittnar om det som varit. Det som berättar en historia, vår historia, din och min historia.

Nya fönsterglas i gammal stil lagerförs av Glasjouren i Stor-Stockholm AB, glas för gamla hus för rätt utseende åt det gamla huset, även om, eller när, det behöver nytt liv.

Har någon av er som läser här ett gammalt hus som behöver nytt glas, eller något som behöver lagas, kontakta då Glasjouren i Stor-Stockholm AB, och tala om för dem när ni behöver kultur-/antikglas i era fönster. Ett gammalt hus passar inte i nya fönster helt enkelt, men däremot mycket bra med nya fönster i gammal stil.

 

 

Lämna ett svar