Fransk köttgryta på kotlett

Fransk köttgryta på kotlett

För 2-3 portioner

1 tunnskivad benfri kotlett, skuren i bitar

1 stor, mjölig potatis, skalad och skuren i tärningar

1 stor, skalad morot, också skuren i tärningar

1 skalad palsternacka, även den i tärningar

1 liten steklök, grovt hackad

1 lagerblad

1 kvist vardera av färsk timjan och färsk oregano

1 kryddmått vardera av torkad rosmarin och torkad dragon

Lägg alla ingredienser i en kastrull. Fyll på med vatten, så att det precis täcker. Koka upp, och koka på svag värme under lock, i cirka 30 minuter. Köttet ska i det närmaste falla sönder, så mört ska det vara. När så är fallet, häll av kokvattnet, men spara det.

Mixa köttgrytan med två matskedar av kokvattnet, späd med mer, tills ni når önskad konsistens. Rör ner en tesked osaltat smör per portion köttgryta. Krydda eventuellt med en liten, liten nypa vitpeppar. Servera (ungefär hälften, resten förvaras i kyl eller fryses ned i portionsformar)!

Utmaningen kring kring assistansen vid tillagning av barnmat består i att få ingredienserna i de aktuella maträtterna delade och skurna i sådana bitar att allt blir färdigt ungefär samtidigt. Det är en del. Den andra är att förklara vilken konsistens maten ska ha när den är färdig. Mitt lilla hjärta uppskattar inte bitar, och inte heller när det blir för ”stabbigt”, alltså för tjockt eller trögflytande. Det sistnämnda kan vara svårt för den som assisterar att avgöra. Stabbighet, det vill säga vad som på riktigt är en tjock konsistens, sitter ju så mycket i känslan hos den som intar maten. Eller, för den delen, den eller de som känner honom eller henne bäst, i det här fallet jag eller hennes pappa. Och i och med att det är jag som tillagar maten åt henne, så är det jag som vet bäst. Och, tro mig, det är en stor konst att förmedla en förnimmelse av en konsistens.

Hoppas att någon liten tycker om receptet!

Hälsar Hanna

Färdig gryta, omixad och mixad (Tog också med kokvattnet).
Färgen blir mörkare vid mixning
Den färdiga tallriken

Lämna ett svar