Krämig köttfärssås/gryta med potatis

Krämig köttfärssås/gryta med potatis

2-3 portioner, ”tacosmak” eller ”tomatsmak”

1 liten morot, skuren i små bitar

1 stor, mjölig potatis, skuren i små bitar

50 gram köttfärs

1/2 matsked osaltat smör

1 tsk paprikapulver

1 msk tomatpuré

1/2 tsk oregano

1,5 matsked grädde

3 matskedar mjölk

Börja med att lägga potatis och morot i en kastrull och täcka bitarna med vatten. Koka dem mjuka. Smält smör i en annan kastrull. Lägg i köttfärsen och rör, så att den finfördelas och blir ljusbrun. Den ska mer kokas, än brynas.

Tillsätt paprikapulver, tomatpuré, oregano, hälften av grädden och mjölken, morot-och potatisbitarna och låt koka, så att grädden och mjölken nästan försvinner. Det ska bli krämigt. När vätskan nästan har försvunnit, lägg köttfärsgrytan i en mixerbunke och mixa till önskad konsistens. Tillsätt resten av grädden och mjölken under mixningen.

Om ni vill laga varianten med mer smak av tomat, ”grytvarianten” uteslut mjölk, grädde och tomatpuré. Tillsätt istället 1/2 deciliter krossade tomater och hoppa över momentet med att koka köttfärsen i smör. Låt alla ingredienser koka tillsammans i de krossade tomaterna.

Mitt lilla hjärta vill än så länge ha en väldigt lös, finfördelad konsistens på sin mat, så jag mixar helt slätt, än så länge. Precis innan servering rörde jag ner en tesked osaltat smör per portion, i detta fall tre.

Kring assistansen krävs nogranna förklaringar kräng vikten av exakta mått i denna rätt, just när det gäller grädde och mjölk. Det får inte bli för mycket, då går grytans smak förlorad. Det samma gäller när jag lagar varianten med krossade tomater, blir det för mycket av dessa, smakar rätten bara tomat. Smaksättning i sig är en konst, men blir än svårare i kombination med personlig assistans.

Som ni ser på bilden, så gillade mitt lilla hjärta båda grytorna starkt!

Hälsar Hanna

Här är ingredienserna till ”grytvarianten”
Här är den färdigkokta ”gräddiga” varianten

Tillsätt extra grädde vid mixning. Gäller inte grytan, då räcker de krossade tomaterna.

Den färdiga tallriken med gräddig köttfärssås
Mitt lilla hjärta blev förtjust!
Mitt lilla hjärta blev förtjust!

Lämna ett svar