Lax med potatis, morot, paprika och timjan
Lax, paprika och timjan

Lax med potatis, morot, paprika och timjan

4 stora portioner (ca 1,3 deciliter per portion)

1 laxfilé 

2 medelstora potatisar 

2 små morötter 

1 sköljd, skuren och hackad spetspaprika (vald därför att en sådan blir en deciliter i hackad form, vilket är precis lagom till detta recept)

1/4 kruka färsk timjan, sköljd och hackad

Börja med att täcka och koka potatis och morötter i osaltat vatten. När de är i det närmaste färdiga, lägg i lax, tärnad spetspaprika och hackad timjan. Koka tills laxen är lätt rosa och faller isär, ca tre till fem minuter. Häll av och spara kokvattnet. Mixa till önskad konsistens genom att späda med det sparade kokvattnet. (Jag använde ca fyra matskedar när jag mixade). Tillsätt en tesked osaltat smör per portion. Jag gör det alltid vid servering.

Utmaningen med assistansen vid tillagningen av denna rätt var helt dels att veta att laxen var färdig. Jag förklarade noggrant hur jag menar att den ska se ut, men jag bad också att få känna med en gaffel, för att vara helt säker. Både jag och assistenten i fråga tyckte att koktiden eventuellt var för kort, men vi insåg snart att så inte var fallet. Laxen var färdig innan det hade gått fem minuter. En annan sak… Till  nästa gång jag lagar denna rätt måste jag bli bättre på att instruera, när det gäller hackandet av timjan. Den här gången blev kvistarna nämligen väl grova, jag fick plocka bort dem innan servering, från tallriken. Jag borde ha silat bort dem innan servering.

Rätten fick i alla fall godkänt av mitt lilla hjärta.

Lämna ett svar