Marinerad fläskytterfilé med vitlöksrostad klyftpotatis

Marinerad fläskytterfilé med vitlöksrostad klyftpotatis

En god rätt, om en lägger lite tid på den. Men ändå enkelt. Köttet ska marinera länge- jag började med marinaden redan efter middagen igår kväll. Till ett kilo fläskytterfilé, ca 800 gram renskuren, blandade jag:

4 matskedar rapsolja
1,25 matskedar mörk, kinesisk soja
2,5 teskedar flytande honung
2,5 matskedar mörk balsamvinäger
1 tesked saltKöttet fick som sagt marinera i kylen över natten, förpackat i dubbla plastpåsar. Jag tog fram köttet för att låta det bli rumsvarmt, innan det stektes på, på hög värme, för att få fin stekyta.

Sedan började jag med potatisen: En påse, 900 gram, fast potatis skalades och klyftades. Sedan blandades 0,75 deciliter rapsolja med en liten, riven vitlöksklyfta. Oljan penslades på potatisklyftorna. Både köttet och potatisen ska stå i ugnen i ca 30 minuter, men köttet något lite längre, så det ställdes i varm ugn, 200 grader varmluft, ca fem minuter innan potatisklyftorna

.

Sås gillar jag, det vet ni som har läst bloggen tidigare. Till denna rätt sparar jag marinaden från köttet, och använder den till smaksättning av sås. Så här gjorde jag:

Blandade samman två matskedar mjöl med ca 25 gram smör. Sedan spädde jag redningen med hälften av den sparade marinaden, ca en halv deciliter, och en deciliter vatten. Vidare tillsatte jag tre deciliter laktosfri matgrädde, och smakade upp med 1 tesked lantbuljong. Efter uppkok smakade jag av såsen. Det visade sig då att smaken inte alls var som jag hade förväntat mig. Därför lade jag till resten av den överblivna marinaden, ca en halv deciliter till, samt ytterligare en tesked lantbuljong och en och en halv matsked kalvfond på flaska. Det visade sig alltså i efterhand att jag inte hade behövt späda marinaden med vatten. När köttet var färdigt adderade jag istället steksky, en halv deciliter samt en halv deciliter grädde till.

Till min rätt serverade jag en gammal favorit, nämligen sallad med örtvinegrett samt ugnsbakade morötter.

Assistansen; Det är alltid lika svårt med måttangivelserna! När jag skulle blanda marinaden fick jag ta om flera gånger, gällande hur mycket av var ingrediens jag skulle ha. Och tesked, eller matsked? Hur var det nu igen, liksom…

Hälsar,

Hanna


Lämna ett svar