Gryta med kyckling, potatis, grönsaker och citron

Gryta med kyckling, potatis, grönsaker och citron

Till tre större portioner:

1/2 stor kycklingfilé, ca 75 gram, skuren i bitar

1 medelstor fast potatis, skuren i bitar

1 medelstor morot, skuren i bitar

1/2 medelstor palsternacka, skuren i bitar

1/4 liten gul lök, grovhackad

3 st cocktailtomater (läggs med i grytan efter halva koktiden)

1 kvist oregano, färsk

1 kvist timjan, färsk

persilja, en liten bunt

1/2 färsk citron, saften av

Lägg kycklingbitar, potatis och grönsaker i en kastrull. Häll på vatten, så att det precis täcker. Tillsätt en kvist vardera av färsk oregano och färsk timjan. Addera även en liten bunt färsk persilja, hackad.

Koka grytan i ungefär 30 minuter, men glöm inte att lägga ner tomaterna efter ca 15 minuter.
När kycklingbitarna är vita och möra att skära i, är de färdiga. Häll av kokvattnet och spara till mixningen. Lägg allt från kastrullen, förutom vattnet då, i mixerbägare och tillsätt kokvattnet matskedsvis, under mixning. Börja med tre matskedar, och tillsätt sedan ytterligare en matsked i taget, tills önskad konsistens uppnås.

För att få smak på grytan, tillsätt saften av 1/2 citron, ca en matsked, blanda ordentligt och smaka av.

Vid servering, tillsätt en tesked osaltat smör per portion.

Jag var väldigt noga med att tala om för assistenten som assisterade vid tillagningen att hon skulle visa storleken på de skurna bitarna av potatis och grönsaker samt mängden av kycklingen. Den filé som jag använde var väldigt stor, och därför var jag från början osäker på hur mycket av den som skulle användas till grytan. Jag räknade egentligen med en hel, men insåg efter att halva var uppskuren, att en hel skulle bli för mycket i förhållande till resten av ingredienserna. Så assistentens roll i att visa fram form och mängd blev extra viktig vid tillagningen av denna rätt, precis som så många gånger förut.

Vi får se om mitt lilla hjärta tycker om lunchen idag. Jag hoppas det!

Hälsar, Hanna

Lämna ett svar