Kall bearnaisesås

Kall bearnaisesås

Denna sås gör jag bland annat som variation till såsen som jag brukar göra till min marinerade fläskytterfilé. (På bilden ser ni såsen tillsammans med stekta, benfria kotletter och ugnsbakad, skivad potatis, som jag serverade den till senast).

Som ni kommer att se, när ni läser vidare, så har jag gurkmeja i såsen. Det är enbart för färgen, och tips om att använda den kryddan för att få finare färg på såsen, har jag fått från Ziena Mourtada. Hennes recept är snarlikt detta. Jag har dock lärt mig att laga såsen under de år då jag lagade varm bearnaisesås, och den skar sig. Jag har åtminstone ett inlägg i den här bloggen om skuren sås, men då gällde det hollandaisesås.

För cirka fem portioner sås:

2 deciliter creme fraiche (ej lätt-creme fraiche, men turkisk yoghurt kan fungera, i nödfall)
1 knapp deciliter majonäs, hemgjord eller Hellmans
1 schalottenlök, finhackad
1,5 tesked vitvinsvinäger
1,5 matsked torkad eller 1/4 kruka färsk dragon. Den sistnämnda finhackad
Cirka 1/2 kruka färsk persilja, finhackad
1 tesked dijonsenap
1 tesked gurkmeja
1 tesked salt

Blanda alla ingredienser i en skål och ställ kallt, minst en timme innan servering. Ett litet tillägg, gällande kryddor. Ni kan gärna prova er fram, särskilt då det gäller dragon. Ni som använder färsk kanske tycker att det blir för lite med en fjärdedels kruka.

Hoppas ni gillar såsen. Det gjorde jag, fast jag annars inte är överförtjust i bearnaisesås.

Lämna ett svar