Pommes frites

Pommes frites

Detta recept har jag provlagat vid två tillfällen tidigare, innan jag igår, när jag provade för tredje gången, äntligen blev nöjd.

1 påse, 900 gram, fast potatis, skalas

Varje potatis delas i fyra delar. Var del skärs därefter i tunna ”strips-bitar”. Bitarna läggs sedan i en vid skål och täcks med två deciliter rapsolja. Vid detta moment är det viktigt att blanda väl, väldigt väl. Potatisen ska vila i skålen med olja i ungefär en halvtimme.

När tiden har gått läggs potatisbitarna på en ugnsplåt med höga kanter. Det är viktigt att de läggs ut så att de har så lite kontakt med varandra som möjligt, vid tillagningen. ”Strips-bitar” som ligger ovanpå varandra på en plåt i ugnen blir nämligen lätt mjuka och lite svampiga. De får också dålig färg, de blir bleka.

När positioneringen av bitarna på plåten är tillfredsställande, tillaga på 200 grader, varmluft, eller 225 grader, vanlig ugn, i 45 minuter. De sista tre minuterna används grill-funktionen på ugnen, oavsett varmluft eller vanlig ugn, för extra krispiga pommes frites.

När pommes fritesen är klara, häll över dem i en form, klädd med dubbla lager hushållspapper. Jag serverade dem till marinerad, stekt fläskfilé, just igår. Men de passar också till kyckling, fisk och vegetariskt. Och, inte att förglömma, hemgjorda, grillade hamburgare.

Det viktigaste när det gäller assistansen vid tillagningen av det här receptet är att röra upprepade gånger i pommes fritesen, under tillagningen. Under de dryga 40 minuter som de var inne i ugnen, bad jag min assistent att röra vid säkert tio tillfällen, men det behövdes bara typ varannan gång, när jag sa till. Så, för krispiga pommes, rör i dem fyra till sex gånger. Men, kolla dem minst var tionde minut, särskilt mot slutet, då skulle jag nog säga var femte. I den stunden var assistentens ögon extra viktiga för mig. Ett par gånger fick hon också ta ut och hålla fram plåten mot mig, för att jag skulle kunna se hur tillagningen fortlöpte.

Prova gärna!

Hälsar, Hanna

Lämna ett svar