Vegetarisk gryta med mathavre, kikärtor och röda linser

Vegetarisk gryta med mathavre, kikärtor och röda linser

Jag kände att jag behövde prova att laga en vegetarisk rätt som jag inte hade lagat förut. Dessutom behövde jag, den dagen då jag lagade denna rätt, något som är allt-i ett, på grund av att tiden var lite knapp.


2 gula lökar, hackade och fräst i 1 deciliter olivolja

Häll i

3 deciliter mathavre

3 deciliter vatten

2 paket finkrossade tomater

1 matsked tomatpuré

1 matsked ajvar

1 citron, saften av

1 tesked paprikapulver

2 matskedar torkad oregano

3 teskedar lantbuljong

1 tesked salt

1 kryddmått svartpeppar

1 kryddmått chiliflakes

Låt koka samman i 15 minuter. Häll sedan i ytterligare 3 deciliter vatten, 1 förpackning sköljda och avrunna kikärtor, 1 förpackning sköljda och avrunna röda linser samt 1 liten burk, 140 gram avrunnen vikt, majs. Låt koka upp, koka endast 2-3 minuter, för att bibehålla tuggmotstånd.

Servera grytan med gräddfil samt vitkålssallad.

Assistansen. Ja. Det jag känner, som viktigt att skriva, gällande detta recept, är att jag märkte under tillagningen att mängden vätska väldigt lätt försvann. När jag började laga kände jag att sex deciliter vatten skulle vara väl mycket, när det dessutom ska vara två paket krossade tomater. Men, det visade sig ganska snart att all vätska behövdes. Min assistent påtalade efter ungefär halva tillagningstiden, när jag skulle titta ner i grytan, att hon upplevde att konsistensen kändes tjock när hon rörde runt med den slev som hon använde. När jag skulle känna använde jag en vanlig matsked, då en sådan är lättast för mig att hantera, och jag kunde inte annat än att hålla med. Så de sista fem minuterna av tillagningstiden höll jag noggrann koll, så att grytan inte skulle brännas i botten. Och, trots en viss tveksamhet från min sida, så är detta en rätt som jag absolut kommer att laga igen. Om ni provar, tänk då på att mängden vätska kan behöva ökas, tillsätt då mer vatten, i samband med att ni tillsätter kikärtor, linser och majs, så att konsistensen inte blir för tjock.

Prova er fram till ett perfekt allt-i ett-alternativ!

Hälsar, Hanna

Lämna ett svar