Cheesecake med skinka

Cheesecake med skinka

Denna cheesecake har jag komponerat efter eget tycke. Från början är det egentligen en kombination av två olika recept; Ett där botten består av franskbröd och fyllningen baseras på skinka, och ett där botten baseras på kavring, men med en fyllning gjord på skaldjur. Jag har, i mitt recept, använt kavring i botten och skinka i fyllningen.

För 8 till 10 portioner 

Botten:

225 gram, drygt en halv förpackning, kavring

75 gram smör

Fyllningen:

2 -300 gram naturell färskost, Philadelphia 

2-3 deciliter naturell creme fraiche 

250 gram rökt skinka, strimlad

0,75 deciliter persilja, finhackad 

Salt och svartpeppar efter eget tycke och smak, jag hade 0,75 tesked salt och ett kryddmått svartpeppar i detta recept.

Till garnering (måttangivelserna gällande ingredienserna till garneringen är anpassade till två tårtor i det här receptet, läs längre ner, för förklaring till varför):

100 gram rökt skinka, beroende på hur mycket ni vill ha. Jag strimlade min, men om ni vill kan ni också rulla den, och lägga den mitt på cheesecaken.

1/4 paprika, i grova strimlor. Jag använde spetspaprika 

5 något större cocktailtomater, två gula och tre röda, halverade eller skurna i fjärdedelar 

Cirka 10 centimeter gurka, skuren i grova skivor, som delvis delades på

1 morot, hyvlad med potatisskalare

Cirka 1/2 kruka vardera av både slät-och krusbladig persilja, grovt hackad

1/2 kruka gräslök, finhackad 

Börja med att smälta smöret och mixa kavringen i en mixerbägare, alternativt med en stavmixer. Brödet ska vara i fina, små smulor. Smält sedan smöret. Rör ner det smälta smöret i bunken med brödsmulorna. När smör och bröd har blivit en sammansatt massa, som en deg, tryck ut denna i en form med löstagbar kant. Ställ sedan formen i kylen. 

Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och smaka av. Börja med den mindre mängden ost och créme fraiche, så att fyllningen inte blir för lös. Det är lättare att blanda i mer efter hand. Om färskosten känns svår att blanda, prova då med att vispa ihop den med créme fraichen, med elvisp. Eventuellt behövs det också mer hackad persilja och/eller svartpeppar. Saltet bör en vara försiktig med, i och med att den rökta skinkan bidrar med sälta. Jag köpte skinka i lösvikt, och valde då källarrökt.

Mitt tips till er som provar detta recept är att ni ska smaka er fram! När ni känner er nöjda med smaken, bred då ut fyllningen i formen och ställ sedan tillbaka den i kylen.

När cheesecaken har stått i kylen i minst fyra timmar är det dags för garnering. De grönsaker och färska kryddor som jag använde till detta är egentligen bara förslag. Dessutom gjorde jag ju två kakor vid tillfället, så de ingredienser som jag har skrivit här, är de som jag använde till båda dessa. Ni kan helt enkelt välja det ni gillar och vill ha, om ni ska göra en cheesecake. Ni kan se på bilderna hur jag gjorde. Men använd också er fantasi och kreativitet. Garnering är en riktigt rolig konstform, enligt mig! Och jag vill ha mycket garnityr, då mitt sätt att få utlopp för min fantasi och min kreativitet, är att laga mat. Och att sedan skriva om hur jag gjorde, givetvis…

Det som är värt att skriva om assistansen när det gäller detta recept är att jag tycker att det är väldigt svårt att instruera kring garnering. Det är ju ett hantverk, liksom. Men, värt att skriva, är att jag var väldigt noggrann med mina instruktioner kring hur jag ville ha saker och ting skurna samt var på tårtan det ena eller andra skulle placeras. Ytterligare en sak som är värd att skriva är att det underlättar att skära, skiva, hyvla och hacka först, och sedan, när allt annat är färdiggjort, placera det på tårtan. Detta för att undvika eventuell stress vid garneringen.

Slutresultatet blev i alla fall väldigt bra, och det är inte ofta jag blir nöjd med det jag gör, allra helst inte vid första försöket.

Hoppas att någon av er som läser detta vågar prova, för detta är faktiskt ett, av alla de recept jag har lagt ut här på bloggen, som jag har varit mest nöjd med, redan vid det första försöket, som skrivet. Och även mina barn gillade det. Att de känner så, det är bland det bästa för mig!

Hälsar, Hanna

Lämna ett svar