Jag har skapat den här bloggen för att kunna kombinera mina två största intressen. Skrivande och matlagning.

Jag har, så länge jag kan minnas, varit väldigt intresserad av ord. Redan som fyraåring satt jag i vardagsrummet hemma hos mamma och pappa och skrev i min ”Bamses skola”-bok. Jag tror att det första jag skrev var en historia om Skalman, faktiskt. Dessutom skriven från höger till vänster, men i alla fall. Det skrivna ordet tilltalade mig. Som 20-åring skrev jag varje dag. Jag hade en anteckningsbok som jag bar med mig överallt, där jag nedtecknade varenda liten tanke som dök upp i mitt huvud. I boken skapades sedan små berättelser, skrivna likt noveller. Min dröm om att en dag skriva en bok väcktes.

Matlagning, ja. Bloggens namn är ju Delikatess med LSS. Delikatess just för att mina inlägg huvudsakligen är tänkta att innehålla recept. Recept på alla möjliga olika maträtter som jag har lagat genom åren. Men kära läsare, betänk att delikatess kan vara väldigt mycket, det kommer ni att märka, desto fler inlägg jag skriver och ju längre tiden går. Tillbaka till historien…

När jag som 18-åring flyttade till min första egna lägenhet var det inte tal om varken hel- eller halvfabrikat, nej det mesta jag åt var lagat från grunden, redan då. Nu, ungefär 20 år senare, lägger jag minst en timme om dagen på matlagning, oftast mer. I mitt kök finns tre tjocka pärmar med recept som jag har samlat på mig sedan vi flyttade till vårt hus 2009. Förutom pärmarna, så finns det minst 20 olika kokböcker, kokböcker som används mer eller mindre flitigt.

Nu tar jag, tack vare alla recept och den erfarenhet de har givit mig, steget att börja skriva en mat-och recept-blogg. Bloggens namn, Delikatess med LSS, kommer av att jag behöver assistans för att kunna både laga och äta mat. Jag kommer också att skriva en del om vad mina barn gillar för mat och hur de är med och lagar den. Sedan barnsben har jag levt med djur, vi har alltid haft katter i hemmet och jag har också haft en egen häst som jag delade med min syster. Eftersom vi fortfarande är ägare av olika djur, så kommer det också att dyka upp inlägg om deras mat.

Delikatess med LSS är en blogg med finess och därför kan det vara så att det kommer inlägg om vad som är snyggt eller inte, i mitt tycke och i min smak. Jag gillar att se fräsch ut när jag lagar mat. Det blir en del inlägg om kläder, hår, smink och skor, helt enkelt.

Jag skriver också en del inlägg om sådant som rör vår vardag, lite om framtidsplaner, resor och fritidsaktiviteter. Och i dessa inlägg ingår även mat och recept.

Jag gillar att ha film eller musik på i bakgrunden när jag lagar mat, det gör mig till en bättre matlagare och lyfter maten en extra dimension.

Att laga mat med stöd av assistans är en konst. Jag kan ju inte göra något moment själv, rent fysiskt. Dock vet jag ju exakt vad som ska göras. Och självklart också hur varenda moment utförs. Men det är inte helt enkelt att få assistenterna att göra likadant varje gång, hur tydlig jag än må vara. Sedan gör ju människor olika saker på olika sätt, av naturen. Mitt mål är att allt jag gör, ska vara på mitt sätt, oavsett vem som arbetar den aktuella dagen. Min tanke är, att i samband med varje recept jag lägger ut på bloggen, också beskriva lite runt omkring de olika momenten som lagande av den aktuella anrättningen har inneburit, hur jag har kommunicerat det jag vill till assistenten och hur mina instruktioner har mottagits.

Märk väl, att allt eftersom tiden går, så blir ämnena fler och fler, kanske får de också en mer personlig ton. För att jag vågar mer.

Jag glömmer inte recepten, nej, det är bara så att min kärlek till det skrivna ordet är så stort, att ju fler spår och ämnen jag kommer in på och fogar samman, desto fler blir kategorierna.

Hoppas att ni är många därute som  vill läsa.

Hälsar,
Hanna