Taskig tacopaj

Taskig tacopaj

Ibland är tiden knapp, oavsett hur mycket jag än förbereder. Både fredagen och lördagen tillbringades i stan, då jag förberedde det sista inför julhandeln. Kvällsmaten blev väldigt sen, främst på fredagen. Då löste jag det med något som barnen älskar, nämligen tacos, fast på ett annat sätt. Det blev en tacopaj. Ett simpelt pajskal med endast vetemjöl, smör och vatten. Hemskt onyttigt, jag vet, men i alla fall.

75 gram smör hackas i bitar och blandas med cirka 2,5 deciliter vetemjöl och ett par matskedar vatten. ?Ett par? kan vara allt från 1 till 2, beroende på degens konsistens. Degen ska vara fast och inte kladdig, det är viktigt.

Degen trycks ut i en valfri form, jag brukar välja en som inte är allt för hög, då det inte är en så stor sats med pajdeg. Pajen förgräddas sedan i ugnen i 5 till 10 minuter, 175, grader beroende på ugn, nagga degen med en gaffel innan formen ställs i ugnen, om du vill.

Fyllning:

  • 500 gram blandfärs, stekt med tacokrydda (jag hade Santa Marias ekologiska krydda)
  • 2 deciliter creme fraiche, blandas med ½ burk Santa Marias milda tacosås. Creme fraiche-såsen breds ovanpå köttfärsen i pajskalet.
  • Strö ungefär 2 deciliter riven ost på pajen (jag tog gratängost från Arla).

Ugnen ställde jag på 200 grader och varmluft, och gräddade pajen i 20 minuter.

blogg-19

Tillbehören blev de vanliga, som vi brukar ha när barnen har tjatat till sig tacos. Vi vuxna gillar det inte såå mycket. Men, i alla fall, en skål med gurka skuren i kuber, en skål med halverade cocktailtomater, en skål med lite sallad, en med majs, en med rödlök och en med 1 mosad avokado blandad med ½ matsked citronsaft, 1 tesked salt ½ deciliter turkisk yoghurt. Det var den fredagskvällen, liksom. Ber om ursäkt för taskig bild, pajen visar sig inte från sin bästa sida direkt, den var väldigt taskig och vägrade vara med på bild innan den var i stort sett uppäten…

Assistansen fick heller ingen plats i detta inlägg, allt gjordes snabbast möjligt utifrån mina muntliga instruktioner, mer finns inte att skriva om det.

Lämna ett svar