Rödvinssås åt Elin

Under påskhelgen var vi, hela familjen bortbjudna på middag hos bonusdottern. Hon bjöd på oxfilé och Hasselbackspotatis. Köttet var helt fantastiskt! Fast det var en liten, liten detalj… Vår kära Elin är ingen sås-människa. Därför hjälpte jag henne att laga såsen-hon valde rödvinssås i första hand, och en brunsås med örter och citron i andra hand. Vi lagade båda, men nu tänker jag skriva om den förstnämnda:

En enkel rödvinssås som inte tar lång tid att tillaga, och dessutom smakar fantastiskt. Så här gjorde vi:

  • Hackade 2 schalottenlökar fint samt skivade 1 medelstor morot tunt. Grönsakerna frästes 2 minuter i smör. Vi tillsatte också 5 stjälkar persilja, hackade. Sedan blandade vi ner 1,5 matsked ekologisk tomatpuré och lät den fräsa med grönsakerna ytterliggare 1 minut
  • När allt hade frästs samman tillsatte vi 3,5-4 matskedar rörsocker, ekologiskt givetvis, och lät alltsammans börja karamelliseras
  • När karamelliseringen påbörjats, tillsattes 0,75-1 deciliter mörk balsamvinäger. Sedan fick sås-basen koka utan lock tills den hade fått en sirapsliknande konsistens.
  • När konsistensen kändes rätt, hälldes 5 1/2-6 deciliter rött vin ner i såskastrullen. Därefter fick såsen koka utan lock tills den hade reducerats till lite mer än hälften. Det tog cirka 30 minuter.
  • När de 30 minuterna hade gått, tillsattes 4 matskedar ekologisk kalvfond (jag använder sällan färdig fond, men denna sås är ett undantag. Ekologisk fond är dock ett måste!), cirka 3,5 deciliter vatten och 2 teskedar av Renée Voltaires soja. Såsen fick nu koka ytterliggare 15 minuter.
  • Om ni vill kan ni sila såsen, vi gjorde det inte. Däremot redde vi såsen med cirka 4 teskedar majsstärkelse, utrörd i lite vatten.
  • Vi lade vår sista hand vid såsen genom att smaka av den med salt och peppar. Här har jag svårt att ge er exakta mått, då det gäller att smaka, smaka och återigen smaka. Såsen innehåller mycket sötma och det var ganska många portioner sås (vi var 8 personer på middagen), så det blev nog minst 1 tesked salt och 2,5 kryddmått svartpeppar.

Assistansen, då? Ja, jag tjatade hål i huvudet på Elin om att hon skulle kolla konsistens, färg och mängd vätska i kastrullen ett antal gånger innan jag var nöjd. Nu var jag ju inte hemma i mitt eget kök när jag gjorde såsen, men det jag vill ha skrivet är att denna sås måste övervakas. Och smakas. De sista 15 minuterna av koktiden är det bara smaka som gäller! Och glöm för allt i världen inte morötterna! De måste vara väldigt tunt skivade.

Bilderna visar min tallrik med båda såserna som vi lagade, och en tallrik med sallad. Dessutom syns min tumme på bilden och det är en droppe sås på tallrikskanten. Hoppas ni har överseende med det.

Lycka till med såskokandet!

Hälsar,

Hanna

rödvinsås

Lämna ett svar